Meest duurzame woonzorgcentrum
van Nederland

1 april 2019

Woonzorgcentrum Hoogstede in Arnhem, onderdeel van DrieGasthuizenGroep, is sinds vorige maand BREEAM gecertificeerd. Het gebouw is vrijwel energieneutraal door het gebruik van eigentijdse technologie en materialen. Dat levert een BREEAM-certificaat *** Very Good op en een energielabel A++++

BREEAM-certificaat voor Hoogstede

Een primeur voor Nederland! Hoogstede is de eerste woonzorglocatie voor ouderen waarin de duurzaamheidsvisie op bouwen, wonen en werken tot in detail en al vanaf de ontwerpfase is toegepast. Om voor het BREEAM-certificaat in aanmerking te komen werd het woonzorgcentrum ‘Bespoke’ beoordeeld, er bestaat in Nederland nog geen referentiecategorie.

Hoogstede, waarvan de tweede en laatste fase eind 2017 werd opgeleverd, biedt ruimte aan vier groepen voor kleinschalig wonen. Binnen een huiskamersfeer wonen hier bewoners met dementie. Daarnaast telt het gebouw achttien studio’s voor bewoners met een indicatie, die wel min of meer zelfstandig kunnen wonen.

Toetsingscriteria om in aanmerking te komen voor de begeerde duurzaamheidsclassificatie zijn streng. Over elk element moet worden nagedacht. Van de keuze van bouwmaterialen, aan- en afvoer op de bouwplaats tot en met flexibiliteit van het gebouw met oog op de toekomst. Binnen de fysieke bouw is gekeken naar licht, comfort, verlichting, (vloer)verwarming en -koeling en inrichting (healing environment).

De schil van dit gebouw is van hoge kwaliteit en het gebouw is volledig gasloos. Energie wordt opgewekt met meer dan 900 zonnepanelen op het dak. Overcapaciteit die dit oplevert wordt als compensatie voor minder duurzame locaties elders ingezet. Ook opvang van regenwater op eigen terrein, bewuste keuzes voor beplanting en het creëren van nestruimte voor vogels, vleermuizen en eekhoorns werden, met oog op duurzaamheid, meegenomen in ontwerp en realisatie.

Technisch kort

  • Warmteopwekking: twee warmtepompen met buitenlucht als bron; in het tussenseizoen 1 voor verwarming en 1 voor koeling
  • Afgiftesysteem: luchtverwarming, vloerverwarming en vloerkoeling
  • Luchtbehandeling: vier luchtbehandelingskasten, voorzien van kruisstroomwisselaar (rendement 75%) en een change-over batterij
  • Warm tapwater: elektrisch doorstroomtoestel
  • PV-panelen, geen gasaansluiting

Partners in bouw

Weusten Liedenbaum Architecten uit Arnhem

Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen,

Bouwtechnisch ingenieursbureau Croes uit Nijmegen

Tibo Veen E- en W installaties uit Veen

Traject, Adviseur installaties en commissioning uit Zevenaar

Veenenbosch en Bos, landschaparchitekten en ecologie uit Arnhem

Adamasgroep: BREEAM-certificering, uit Arnhem